HSMP je organizirao trodnevno studijsko putovanje u Bruxelles, glavni grad Belgije, u sklopu EU projekta ‘Možemo zajedno! Prvi korak ka učinkovitom socijalnom dijalogu u RH’. Putovanje je trajalo od 21.- 24. lipnja 2016., a na njemu su osim predstavnika Hrvatskog sindikata male privrede sudjelovali su i predstavnici Udruge poslodtrgavaca u obrtništvu, zadr ugarstvu i malom poduzetništvu, predstavnice Obrtničke škole Zagreb, te predstavice Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada i Zavoda za unapređivanje zaštitena radu.

Prvi dan studijskog putovanja, hrvatski predstavnici su posjetili prostorije UNI Europa Hair & Beauty, gdje su ih dočekali tajnik federacije UNI Europa Hair & Beauty g. Oliver Roething koji je održao kraće predavanje, te Dimitris Theodorakis koji je grupi održao dva predavanja: o UNI Europa Hair & Beauty te o europskom socijalnom dijalogu. Nakon predavanja predstavnici su postavljali pitanja te su se razmjenjivala iskustva o socijalnom dijalogu i praksi koja je uvriježena u Belgiji u usporedbi s situacijom u RH. Osim prezentacija, hrvatski su predstavnici imali radne sastanke s domaćinima i organizatorima gdje se razgovaralo o drugim projektima i mogućnostima suradnje.  U popodnevnim satima, sudionicima na studijskom putovanju stanje u belgijskim sindikatima te detalje o načinu provođenja socijalnog dijaloga pojasnio je g. Françoisa Laurent, predsjednik UNI Europa Hair &Beuty.

Drugi dan studijskog putovanja održan je u Coach Brussels, centru za obuku, gdje su hrvatskim predstavnicima dobrodošlicu poželili predsjednik g. Jef Vermeulen i direktorica Coach centra Brussels Ingrid De Wolf Belgiuma. Osim razgledavanja centra i uvida u način funkcioniranja obuke za frizere u Belgiji,  sudionicima su održana predavanja o zdravlju i sigurnosti pod naziom „Health & Safety“. Osim posjeta Coach centru, predstavnici su posjetili i centar za strukovnu obuku Syntra – odjel za frizure i brigu o ljepoti  gdje su imali prilike naučiti više o stjecanju frizerskih diploma, vidjeti kako se održavaju ispiti za frizere i kozmetičare te razgovarati s učenicima, učiteljima i predstavnicima centra.

Na kraju studijskog putovanja dogovorena je daljnja suradnja na razmjeni iskustava i jačanju socijalnog dijaloga u sektoru osobnih usluga, podsektor frizerstva i ljepote te je dogovoreno da će se pokušati pokrenuti novi zajednički projekti koji bi omogućili razmjene iskustva i dobrih praksi između Belgije i Hrvatske.